Samen leven begint bij samen spelen: www.droomvogel.nl
View this email in your browser

Nieuwsbrief december 2014 / januari 2015

Spelstimuleringsprogramma De Droomvogel

 

Thema: Winter

Mag er meer aandacht voor kinderspel komen? De Droomvogel vindt van wel. Via publicaties, praktische spelideeën, speltrainingen en workshops probeert De Droomvogel het roer om te gooien en aandacht te vragen voor het belang van kinderspel als basisactiviteit van het kind.

 

Deze nieuwsbrief gaat over de winter. Wanneer het buiten koud wordt en de winter de wereld verandert in een sprookjesachtig sneeuwlandschap, dan is het voor kinderen heerlijk om buiten te spelen. Maar als er nu eens geen sneeuw of ijs is? Nou, dan doe je toch gewoon alsof!
 




Marlies Greve, speltherapeute

Spelidee: onzichtbare sneeuwpop


Stel je voor dat het binnen sneeuwt en dat we een onzichtbare sneeuwpop gaan maken. Speel je mee?
 
Inleidend verhaaltje: De sneeuwpop
‘Manon kom snel!’ roept Frank wanneer hij ’s ochtends uit het raam kijkt. Slaperig komt Manon aangelopen, maar wanneer ze naar buiten kijkt is ze klaarwakker. De straat, de tuin, de bomen, alles is wit! Het heeft gesneeuwd! ‘Mogen we buiten in de sneeuw spelen?’ vragen ze aan papa. ‘Ja, dat mag. Maar kleed je goed aan, want het is heel koud buiten. En vergeet ook je muts niet.’
Daar gaan Frank en Manon. Ze rennen, rollen en buitelen door de verse sneeuw en schateren van plezier. Dan zien ze hun buurjongen Gerben achter een grote sneeuwbal aanlopen. Hij rolt hem door de sneeuw en de bal wordt steeds groter en groter. ‘Mogen wij meedoen?’ vragen Frank en Manon. Dat mag. Samen maken ze de allergrootste sneeuwpop van de hele straat.
 
Spelidee: Onzichtbare sneeuwpop

Juf Inez speelt na het voorlezen van het inleidend verhaaltje met haar groep een fantasiespel: De onzichtbare sneeuwpop. ‘Stel je voor dat de hele vloer vol met onzichtbare sneeuw ligt,’ legt zij uit, ‘ik pak een handje, brrrr, dat is wel koud. Voelen jullie ook eens?’
Dan doet de juf alsof ze een sneeuwbal maakt. Langzaam rolt ze het imaginaire balletje over de grond. ‘Hé, zien jullie dat? Als ik deze sneeuwbal over de sneeuw rol, dan wordt hij steeds groter en groter. We kunnen er een sneeuwpop van maken. Wie wil er nu de sneeuwbal rollen? Rol de sneeuwbal maar over de grond en geef hem door. De sneeuwbal wordt steeds groter! We hebben nog een tweede bal nodig. Dat wordt het hoofd.’ Daarna doet juf Inez net alsof ze de twee ballen op elkaar zet. De sneeuwpop krijgt ogen en een wortelneus. Dan zegt de juf:
‘O, kijk uit. Pas op de sneeuwpop valt bijna om!’ De kinderen helpen om de sneeuwpop weer recht te duwen. Sneeuwpret in de klas!
 

 

 

Spelidee: schaatsen


Stel je voor dat je aan het schaatsen bent op heel glad ijs. Doe je handen maar op je rug. Speel en zing je mee?
 
(Melodie: Varen, varen, over de baren)

Schaatsen, schaatsen, over de sloten.         schaatsbeweging maken, wiegen
Schaatsen, schaatsen, over het ijs. 
Ach, wat gaat dat schaatsen goed.               ritmisch klappen, mimiek: blij
Want wij weten hoe het moet.                       ok gebaar
Schaatsen, schaatsen, over de sloten.         schaatsbeweging maken, wiegen
Schaatsen, schaatsen, over het ijs.
 

NB: Dit spel kan zowel zittend in de kring als in de speelzaal gespeeld worden.

 'Schaatsen' tijdens het buitenspelen

 
Materiaal: krijt, tafel, bekers

Teken met de kinderen een sloot, waarop zogenaamd geschaatst kan worden. Aan de kant van de sloot doen de kinderen zogenaamd hun schaatsen aan. Het ijs is glad, voorzichtig schaatsen! Er is zelfs een koek-en-zopie, waar de kinderen doen-alsof ze warme chocolademelk kopen.

 
Video: Leren we wel de juiste dingen op school?


Heeft de computer gemedieerde communicatie invloed op het menselijk gedrag? Gaat spel in de virtuele werkelijkheid steeds meer de plaats innemen van intermenselijke spelcontacten? Wat zijn de gevolgen dan daarvan?
Professor Manfred Spitzer, één van Duitslands belangrijkste geheugenonderzoekers, schreef hierover het volgende:
‘Bij jongvolwassenen worden steeds vaker aandachts- en concentratiestoornissen geconstateerd. Ook emotionele afvlakking en algemene versuffing komen vaker voor. Artsen in Zuid Korea gaven de term ‘digitale dementie’ aan dit ziektebeeld’.
De leerkrachten die met spelstimuleringsprogramma De Droomvogel werken, willen tegenwicht bieden door het belang van sociaal spel juist te stimuleren. Want: ‘Samenleven begint bij samenspelen’.

Bekijk het filmpje 'Man vs Ape' via onderstaande link:


https://www.youtube.com/watch?v=txN8Q86HIZI

Fantasie in de sneeuw

 

Als het buiten sneeuwt, dan is het een verrassende activiteit om een ruime bak (of de zandtafel) met sneeuw te vullen. Kinderen vinden het heerlijk om daarmee te spelen, sneeuwlandschappen te maken, mini sneeuwpopjes te boetseren of sneeuwballen te rollen.

Goede wensen


Alle speelse medewerkers van De Droomvogel wensen u een ‘Vrolijk kerstmuis’ en een fantasievol en gelukkig nieuwjaar!

Like De Droomvogel


Staat u achter de missie van De Droomvogel? Voor u een kleine moeite, maar een groot gevolg voor het verspreiden van het belang van spel. Like De Droomvogel op Facebook en nodig collega’s van u uit hetzelfde te doen. Zie de Facebook button onderaan deze nieuwsbrief, klik vervolgens op Facebook op Like!


Facebook De Droomvogel
Facebook De Droomvogel
Website De Droomvogel
Website De Droomvogel
Share
Forward to Friend
De volgende nieuwsbrief verschijnt in februari / maart en heeft als thema: 'muziek'
www.droomvogel.nl
Copyright © 2014 De Droomvogel, Alle rechten voorbehouden.


afmelden voor deze nieuwsbrief    gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp